Stambena zajednica

Program stanovanja u zajednici uz podršku nudi odraslim osobama s intelektualnim teškoćama smještaj u zajednici uz pružanje podrške kako bi te osobe mogle živjeti što moguće samostalnije. Za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama stanovanje u zajednici uz podršku predstavlja alternativu institucionalnom smještaju.
Ciljevi stambene zajednice:

– stanovanje uz podršku u zajednici uz podršku u skladu s individualnim potrebama korisnika,
– pružanje podrške i poticanje u svakodnevnim aktivnostima i situacijama,
– poticanje razvoja sposobnosti korisnika kroz aktivno uključivanje u život u zajednici (stvaranje kruga podrške, sudjelovanje u kulturnim,
rekreacijskim, sportskim i religioznim aktivnostima koje zajednica pruža, uključivanje u radne aktivnosti u redovnoj radnoj okolini).

PROJEKAT “ZA SRETNO ZLATNO DOBA”

Projekat „ZA SRETNO ZLATNO DOBA“ započeo je likovnom kolonijom „SUNCE 2008“, a pokrenula ga je i u potpunosti realizirala predsjednica Udruge Ruža Zlatar  koja je vođena vlastitim iskustvom i problemom te brigom  roditelja koji su zabrinuti za nastavak  života svoje djece kada se oni više neće moći brinuti o njima.

Budući da je i sama majka kčeri sa 100% invaliditetom te najbolje razumije brigu i strah roditelja što s njihovom djecom nakon njih, rodila se ideja za pokretanje projekta za kupnju kuće koja će nadomjestiti i zamijeniti  obiteljski dom njihove djece gdje će se oni osjećati ugodno i biti sretni kao u vlastitom domu.

KUĆA „SUNČEV SJAJ“

Realizacijom projekta „ZA SRETNO ZLATNO DOBA“, kupnjom kuće „SUNČEV SJAJ“ „LUDBREŠKO SUNCE“, udruga za osobe  s invaliditetom podnjela je zahtjev Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru organiziranog stanovanja za što je dobiveno i odobrenje za smještaj 8 osoba.
Kuća „SUNČEV SJAJ“ uređena je i namještena u potpunosti te u toplom i obiteljski uređenom prostoru nalazi se veliki dnevni boravak, tri kupaonice,  kuhinja,  3 dvokrevetne i 2 jednokrevetne spavaonice, soba za prijem gostiju te soba za zaposlene.
Okoliš kuće „SUNČEV SJAJ“ veličine je 6850 m2. Iza same kuće uređeno je i opremljeno igralište. U nastavku dvorišta posađeno je 70-ak voćaka raznih vrsta i sorti čiji plodovi će se koristiti u prehrani korisnika.