PRIJELAZ S INSTITUCIONALNE SKRBI NA SKRB U ZAJENDICI

1U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Svjetske Banke u Hrvatskoj održano je predstavljanje dvogodišnjeg projekta tehničke pomoći „Prijelaz s institucionalne na skrb i podršku u zajednici za djecu, mlade i osobe s invaliditetom u Hrvatskoj“. Isto je održano 01. ožujka 2023. godine u Hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu.

Cilj projekta je odmaknuti se od sadašnjeg sustava institucionalne skrbi u Hrvatskoj i okrenuti se prema pružanju usluga takvim pojedincima u sklopu obitelji ili zajednice. Uspješni prijelaz s institucionalne skrbi zahtjeva razvoj alternativnih usluga podrške u zajednici, kao i prilagodbe postojećih usluga na način da one budu dostupne i prilagođene svima. To uključuje osiguranje pristupačnog stanovanja u zajednici, pristup javnim uslugama, osobnoj asistenciji i vršnjačkoj podršci. Sve to zahtjeva i značajne promjene u strukturi osoblja, načinu rada i prostornim uvjetima. Provedbom projekta pružit će se potpora domovima u deinstitucionalizaciji osoba s invaliditetom, djece i mladih kroz osiguranje tehničke podrške u izradi individualnih planova transformacije domova socijalne skrbi i to za ukupno 38 domova kojima je osnivač Republika Hrvatska, a koji još nemaju individualne planove ili nisu pokrenuli proces transformacije i deinstitucionalizacije. Također, projektom je planirana uspostava informatičkog sustava praćenja procesa deinstitucionalizacije. Projekt je sufinanciranj sredstvima Europske unije, iz Europskog socijalnog fonda + (ESF+). Ovim projektom pružit će se podrška domovima socijalne skrbi, njihovim štićenicima te ostalima koji koriste njihove usluge u prijelazu iz institucionalnog u obiteljsko okruženje ili samostalan život u zajednici uz podršku.

Sudionicima konferencije uvodono su se obratili ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić, te direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam.

Na konferenciji su također predstavljeni primjeri dobre prakse prijelaza s institucionalne skrbi u Hrvatskoj, a čula su se i iskustva pojedinaca koji su iselili iz ustanova i danas žive samostalno, uključeni u zajednicu.

Konferenciji je nazočila i predsjednica udruge “LUDBREŠKO SUNCE” gospođa Ruža Zlatar.