PRAVOBRANITELJICA U „LUDBREŠKOM SUNCU“

13U utorak 01. srpnja 2014. godine „LUDBREŠKO SUNCE“ posjetila je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom koja je ujedno sudjelovala na konferenciji za medije održanoj u „Kući Sunca“ na kojoj su predstavljene aktivnosti i projekti udruge.

– Obilježavamo šest godina kako Ured pravobraniteljice djeluje. Tijekom ovih šest godina, uvijek kad čujem za „Ludbreško sunce“ to je u pozitivnim nakanama, provođenjima projekata, uvijek se ističu s dobrim primjerima prakse, a to dokazuje i današnje predstavljanje projekta, odnosno uvođenje novih aktivnosti, novih korisnika u novoj stambenoj zajednici. Tijekom jutra obišla sam detaljno sve prostore i ono što sam vidjela je uistinu prekrasno i vjerujem da će novi korisnici biti zadovoljni i da će se osjećati udomaćeno i da će prepoznati svoj kraj. Današnje institucije odlučile su se za jedan proces transformacije velikih institucija, domova na način da se razviju u zajednice, da se dogodi iseljavanje iz velikih objekata u male jedinice. Vjerujem da će ovaj primjer biti motor da prihvatimo osobe s invaliditetom kao dio naše zajednice, uvažavajući jedni druge. Dugo smo imali stav da osobe s invaliditetom treba uključivati u posebne škole, posebne ustanove, da trebaju biti segregirani i izolirani. Međutim, dogodilo se to da se promijenio stav i shvatilo se da osobe s invaliditetom puno mogu i da mogu biti što ravnopravniji u ovom društvu.  – poručila je Anka Slonjšak.

Nova kuća „Sunčeve zrake” nalazi se u Frankopanskoj ulici u Ludbregu, na broju 25, a posebnost je velika uređena terasa i okućnica kako bi štićenici u što ugodnijem, ali i aktivnijem ozračju provodili svoje dane. Program stanovanja u zajednici uz podršku nudi odraslim osobama s intelektualnim teškoćama smještaj u zajednici uz pružanje podrške kako bi te osobe mogle živjeti što moguće samostalnije. Za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama stanovanje u zajednici uz podršku predstavlja alternativu institucionalnom smještaju. – Cilj je da predstavimo naš novi projekt, a to je naša druga stambena zajednica. Prva stambena zajednica živi već tri godine i prepoznata je diljem Lijepe Naše. U ovaj novi projekt uključili smo se na poziv Ministarstva socijalne politike i mladih kako bismo preuzeli dio korisnika „Stančića” koji su rodom iz ovoga kraja. Nisam dugo razmišljala već sam odmah pristala. Zagovornik sam obitelji i život u obiteljskoj kući s prostranim dvorištem, vrtom i terasom je daleko humaniji i sadržajniji nego život u stanu te smo iz toga odlučili kupiti kuću. Povjerenstvo imenovano od strane Ministarstva ovih će dana izaći na teren i nakon toga slijedi useljenje. Svjetla točka u našem radu je i Grad Ludbreg od kojeg od samog početka imamo podršku, financijsku i moralnu. Prati nas i Županija s kojom također zajedno provodimo projekte, pa su nam tako i u ovom projektu pomogli. – rekla je Ruža Zlatar, predsjednica „Ludbreškog sunca“.

Na konferenciji je bio prisutan i gradonačelnik Dubravko Bilić. – „Ludbreško sunce“ nije uzor samo po skrbi već i u nadstandardima, oni krče putove svima drugima. Suradnja s „Ludbreškim suncem“ je besprijekorna jer mislimo da ta suradnja mora biti takva, da na taj način Ludbreg pokazuje da u njemu žive dobri ljudi koji pronalaze u svom srcu i tračak dobrote, ima i onih koji taj tračak ponekad zametnu ili ga namjerno skriju. Mi želimo da Ludbreg bude sretan grad za sve ljude koji u njemu žive bez razlika, a svi oni koji žele u njemu raditi razlike na svoju korist upozorit ćemo da naš grad na takav način ne može funkcionirati. – poručio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Udruga „Ludbreško sunce“ u suradnji s Varaždinskom županijom brine o provođenju organizacije praktične nastave i prijevoza za učenike pomoćnih zanimanja u Srednjoj
školi Ludbreg, a županija se također uključila i u novi projekt „Ludbreškog sunca“. – Nas veseli nesebično vođenje „Ludbreškog sunca“ koje je primjer sličnim udrugama koje djeluju u našoj Županiji, ali istovremeno i mentor jer zaista je lijepo vidjeti kako druge udruge uče od „Ludbreškog sunca“ koje je pokretač i u smislu organizacije boravka, suradnje s lokalnom zajednicom, Europskom unijom, Ministarstvom. – istaknuo je zamjenik župana Alen Kišić.

.