MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

IMG_8763 (Large)I ove godine „LUDBREŠKO SUNCE“ obilježilo je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. o3. prosinca udruga je predstavila svoj rad i radove nastale u kreativnim radionicama na Trgu Svetog Trojstva u Ludbregu.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1992. godine kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Nakon donošenja navedene rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca: “s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu”.

Kako bi postigli ove ciljeve Vlada Republike Hrvatske je u travnju 2017. godine usvojila Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine, koja je ujedno i provedbeni dokument Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.
Ciljevi strategije su, među ostalim, poboljšati kvalitetu života osoba s invaliditetom, osigurati punu socijalnu uključenost u život zajednice, ojačati edukaciju i uključivanje osoba s invaliditetom u svijet rada te ukazati na važnost pristupačnosti obrazovanja.

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom UN-a definirala je osobe s invaliditetom kao osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, a koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s drugima. Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja je ratificirala ovu Konvenciju, što ukazuje na spremnost i potrebu hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za ovu posebice ranjivu skupinu građana.